Veelgestelde vragen seksverslaving

Als gespecialiseerd behandelaar in de verslavingszorg helpen wij mensen met hun seksverslaving. Wij helpen mensen al jarenlang om hun problemen onder controle te krijgen. Vandaar hebben wij de veelgestelde vragen over een seksverslaving voor u op een rijtje gezet. Heeft u nog verdere vragen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 085-273 3310 of stuur een mail naar info@huguenot.nl.

Wat is een seksverslaving?

Bijna iedereen heeft een gezonde interesse voor seks. Dit is logisch, aangezien het de manier is hoe wij ons als mens voortplanten. Daarom zijn wij er biologisch voor geprogrammeerd om seks lekker te vinden. Seks zorgt er dan ook voor dat er dopamine vrijkomt, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Het verschil tussen een gezonde interesse voor seks en een seksverslaving is levensgroot. Bij een seksverslaving ervaart u er in het dagelijkse leven erg veel hinder van. In het kort heeft u een verslaving wanneer u niet meer uit uzelf in staat bent om uw gedachten en gedrag te controleren. Daarbij kunt u er in toenemende mate veel problemen bij ervaren.

Wanneer heb ik een seksverslaving?

Het gaat er bij een seksverslaving niet eens om hoe vaak u daadwerkelijk seks heeft. Waar het daarentegen wel om draait, is dat het een steeds groter onderdeel wordt van uw leven. De grip die het daarmee op u heeft, wordt na verloop van tijd dan ook steeds sterker. Daarbij heeft u ook moeite om uw gedachten gedrag onder controle te houden. Er zijn een aantal soorten gedrag en gedachten die hierbij samenhangen. Herkent u onderstaande punten? Dan raden wij u sterk aan om contact met ons op te nemen voor hulp bij het afkicken van een seksverslaving.

 • U ervaart steeds minder voldoening uit normale seks;
 • Uw seksuele grenzen verleggen zich steeds verder en extremer;
 • Het is steeds lastiger voor u om seksuele grenzen van anderen te respecteren;
 • U schaamt zich voor uw seksuele gedachten;
 • U heeft geprobeerd te minderen of stoppen met seks;
 • Pogingen om uw seksueel gedrag te controleren leidt tot niets;
 • Als u geen seks heeft, voelt u zich gestrest.

Wat voor vormen van seksverslaving zijn er?

Een seksverslaving kan op verschillende manieren tot uiting komt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat het bij een verslaving aan seks niet alleen over de geslachtsgemeenschap zelf. Er zijn namelijk ook obsessieve gedachten bij gemoeid. Bij zowel het gedrag als de gedachten is te zien dat deze na verloop steeds extremer worden. Iemand met een seksverslaving, heeft zodoende steeds verschuivende grenzen op het vlak van seks. Er zijn verschillende vormen waarin dit tot uiting kan komen. Daarbij kunt u denken aan:

 • Obsessief masturberen;
 • Constante hunkering naar seks;
 • Veelvuldig porno kijken;
 • Onveilige seks;
 • Risicovolle seks;
 • Seks via het internet (cyberseks);
 • Prostitutie;
 • Affaires najagen;
 • Constant mensen willen verleiden;
 • Voyeurisme;
 • Exhibitionisme.

Waarom vind ik seks zo verslavend?

Een eerste reden waarom seks zo verslavend is, is hierboven vernoemd (zie: wat “Wat is een seksverslaving?“. Dit komt omdat het menselijk lichaam ons beloont wanneer wij seks hebben. Seks is namelijk het menselijk overlevingsmechanisme, en door dopamine uit te stoten laten belonen onze hersenen ons voor dit gedrag. Bij een seksverslaving kan het zo zijn dat u kickt op dit gevoel.

Een tweede mogelijkheid waarom seks zo verslavend is, heeft betrekking op ons zelfbeeld. Mensen met een seksverslaving geven aan dat seks een manier is om zich erkend en gewaardeerd te voelen. Er is tijdens seks weinig tot geen kans op afwijzing wat op die manier een fijn gevoel geeft. Deze mening zien wij vaak bij mensen met een dubbele diagnose. Hierbij wordt gesproken van een seksverslaving en psychische aandoening.

Hebben alleen mannen een seksverslaving?

Ondanks het beeld dat mannen ‘oversekst’ zijn, komt een seksverslaving niet alleen bij mannen voor. Vrouwen kunnen net zo goed kampen met een verslaving aan seks. Het maakt dus niets uit hoe jong, oud of welk geslacht u heeft, een seksverslaving kan bij iedereen voorkomen. Wat uw situatie ook is, u kunt bij ons terecht voor de behandeling van een seksverslaving op onze locatie in Zuid-Afrika.

Kunnen vrouwen ook een seksverslaving hebben?

Zowel mannen als vrouwen kunnen een seksverslaving hebben, er bestaat hierbij dus geen onderscheid qua geslacht. Dit onderscheid maken wij dan ook niet bij onze behandelingen. Bij al onze behandelingen staat de mens centraal. Wij houden rekening met uw persoonlijke situatie en houden rekening met uw persoonlijkheid en de ernst van uw verslaving.

Kan ik behandeld worden voor een seksverslaving in Zuid-Afrika?

Huguenot is een behandellocatie in het Zuid-Afrikaanse Plettenberg Bay. Onze jarenlange ervaring in de verslavingszorg werpt zijn vruchten af en we hebben al veel verslaafden mogen helpen met hun problematiek. Onze behandelingen vallen binnen het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeraar. Een intakegesprek met een gespecialiseerd psycholoog ligt aan de basis van uw behandeltraject. Op basis van zijn of haar oordeel, wordt u een behandelplan voorgesteld. Daarbij kunt u in behandeling komen voor uw verslaving in Zuid-Afrika.

Wat moet ik doen als iemand een seksverslaving heeft?

Vanuit onze ervaring in de verslavingszorg weten wij dat iedere verslaving de nodige problemen met zich meebrengt. Dit geldt niet alleen voor een seksverslaving, dit geldt bijvoorbeeld ook voor een cannabisverslaving of gameverslaving. Een eerste stap die u kunt nemen bij een seksverslaving, is om de problemen rustig met iemand te bespreken. Wees daarin niet verwijtend, want seks kan voor de verslaafde in kwestie een belangrijke rol spelen. Het is belangrijker om begrip te tonen en te denken in oplossingen. Als u besluit dat dit geen nut heeft, raden wij het u aan om met ons contact op te nemen. Wij vertellen u graag meer over hoe wij u kunnen helpen.

Hoe lang duurt de behandeling van een seksverslaving?

De behandeling van een seksverslaving duurt op Zuid-Afrikaanse behandellocatie zo’n 90 dagen. Mocht u andere verdovende middelen of drugs gebruiken, dan geldt dit natuurlijk exclusief een eventuele detox. Of u in aanmerking komt voor een behandeling, wordt bepaald door een gespecialiseerd psycholoog in een intakegesprek. Lees meer over het afkicken van seksverslaving of neem contact met ons op via 085-273 3310 of info@huguenot.nl.

Veelgestelde vragen seksverslaving – neem contact op

Heeft u nog vragen op het vlak van een verslaving aan seks? Wilt u verdere informatie over onze afkickkliniek Hugeunot? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via 085-273 3310 of stuur een email naar: info@huguenot.nl.