Risico’s seksverslaving

Seks zit voor ons als mensen in onze natuur, het is namelijk de manier om ons voort te planten. Het is dan ook logisch dat veel mensen een gezonde interesse hebben voor seks. Toch is een teveel aan seks nooit goed. Seks wordt namelijk een verslaving als u uw gedachten en gedrag met geen mogelijkheid meer onder controle kan krijgen. Het brengt in dat geval veel nadelen met zich mee die voor risico’s op de korte en lange termijn kunnen zorgen. Risico’s bij een seksverslaving zijn er genoeg. Het is echter nooit te laat om hulp te zoeken. Neem daarom contact op via 085-273 3310 of mail ons op info@huguenot.nl!

Wanneer wordt seks een verslaving?

Als mens zit het in onze hersenen geprogrammeerd dat wij seks lekker vinden. Het is immers de manier hoe wij voor nakomelingen zorgen. Daarom geven onze hersens dopamine af bij seksuele activiteiten. Dopamine wordt ook wel ons gelukshormoon genoemd. De reden van een seksverslaving ligt misschien wel in een misvatting van de hersenen, die constant om dopamine smeken. Seks wordt een verslaving wanneer het u gaat hinderen in het dagelijkse leven.

Als u de volgende stellingen herkent, heeft u mogelijk een seksverslaving. Wij kunnen u helpen met uw problemen. Neem in dat geval contact met ons op.

Seks zit continu in uw gedachten

U heeft constante gedachten aan seksuele handelingen die u maar niet uit uw hoofd lijkt te kunnen zetten. Ook als u op dat moment geen seks heeft, denkt u er toch aan.

Normale seks kan u nauwelijks meer bekoren

U jaagt steeds extremere seks na om uw behoeftes te bevredigen. De seks die daarbij komt kijken is steeds extremer en gaat gepaard met steeds meer risico’s.

Uw (bed)partner heeft problemen met uw seksuele gedachten en gedrag

Als u verslaafd bent, zullen de normen die u heeft op het vlak van seks vaak anders zijn dan bij anderen. Uw (bed)partner heeft hier het meeste onder te lijden.

Seks heeft de controle over veel gebieden in uw leven

Bij een seksverslaving, zal seks een van de meest belangrijke gebieden in uw leven zijn. Daarbij zult u andere gebieden in uw leven minder belangrijk gaan vinden. Denk daarbij aan uw sociaal leven, uw werk of school.

Risico’s seksverslaving – vicieuze cirkel

Een groot risico van een seksverslaving is de kans om in een vicieuze cirkel te belanden. Misschien is seks wel de enige manier om u goed te voelen over uzelf. Wat de reden(en) van uw seksverslaving dan ook is, de vicieuze cirkel is hierbij als volgt:

  • Door seks houdt u zich niet met uw problemen bezig;
  • Uw problemen verergeren wat zorgt voor stress;
  • Als gevolg van de stress, is seks een uitvlucht voor de werkelijkheid.

U loopt op deze manier erg veel risico. Hierbij heeft u te maken met een dwangmatige en groeiende behoefte aan seks. Wanneer u uw seksuele gedachten onder controle wilt krijgen, leidt dit tot niets. Hiermee bent u in een nare, vicieuze cirkel beland.

Verdere risico’s seksverslaving

Een seksverslaving heeft een negatieve uitwerking op uw leven en dat van uw haasten. Daarbij heeft u er op verschillende vlakken in het leven hinder van.

Lichamelijke risico’s seksverslaving

Veel mensen met een seksverslaving zoeken steeds extremere vormen van seks op. Uw gedachten en seksuele grenzen zullen steeds vervagen. Hier komen ferme lichamelijke risico’s bij kijken.

  • Onveilige seks – kans op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) of ongewenste zwangerschap;
  • Zelfverwonding – uw seksueel gedrag riskeert uw eigen welzijn.

Emotionele risico’s seksverslaving

Een seksverslaving is net als elke andere verslaving; het houdt u gevangen. Zelf losbreken van uw gedachten en gedrag is haast onmogelijk. Dit kan leiden tot:

  • Gevoelens van schuld en schaamte – dit kan ervoor zorgen dat u in een sociaal isolement terechtkomt;
  • Gevoelens van eenzaamheid – niemand om u heen begrijpt u. Dit zorgt voor een hopeloos en eenzaam gevoel.

Sociale risico’s seksverslaving

Een seksverslaving kent natuurlijk ook zijn weerslag op het leven van uw naasten. De emotionele risico’s heffen ook op sociaal vlak zijn tol:

  • Contact met uw partner – uw partner weet zich geen raad met uw buitensporige seksueel gedrag;
  • Problemen op uw werk of opleiding – uw gedachten zorgen voor conflicten op uw werk of opleiding.

Hulp bij seksverslaving

Er zijn tal van risico’s verbonden aan een seksverslaving. Zelf stoppen met seks is dan ook haast onmogelijk. Het is hierbij logisch dat u hulp nodig heeft bij uw verslaving aan seks. Onze afkickkliniek Huguenot in Zuid-Afrika biedt u een discrete en luxe omgeving om aan uzelf te werken. Wij helpen u hierbij weer de controle te grijpen over uzelf! Bel ons daarom op het telefoonnummer: 085-273 3310 of stuur een mail naar info@huguenot.nl.