Veelgestelde vragen gameverslaving

Wij krijgen als specialist in de zorg van verslaafde mensen vaak vragen op het vlak van een gameverslaving. Die vragen gaan onder andere over de gameverslaving zelf of over de oplossing van de problematiek. Lees hier de veelgestelde vragen over een gameverslaving. Staat uw vraag hier niet bij? Neem telefonisch contact op via 085-273 3310 of stuur een mail naar info@huguenot.nl.

Hoeveel uur gamen is normaal?

Het is lastig een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel gamen normaal is. Wat een ‘normale’ hoeveelheid tijd is varieert dan ook sterk per persoon en zijn of haar situatie. Dit komt mede voort uit de leefsituatie waarin u zich momenteel bevindt. Misschien heeft u wel een rijkelijk sociaal leven, een baan met goede verdiensten en heeft u andere hobby’s. U zult in dat geval weinig problemen ondervinden als u eens te veel gamet. Waar het om gaat, is dat gebieden in uw leven niet onder uw gamegedrag lijden. Als uw prestaties op werk of school onder uw gamegedrag lijden omdat u ‘s nachts niet kunt stoppen met gamen, dan heeft u misschien wel een probleem.

Wanneer heb ik een gameverslaving?

Veel mensen starten geregeld hun (spel)computer of mobiele telefoon op om een game te spelen. Zeker de laatste jaren wordt het als steeds normaler gezien om uw tijd gamend door te brengen. Er is echter een scheidslijn tussen hobbymatig gamen en een gameverslaving. We spreken van een gameverslaving wanneer u niet uit uzelf in staat bent om te stoppen met gamen. Natuurlijk bent u wel eens te lang doorgegaan met gamen omdat het spannend was, maar als het structureel is dan kunt u hier erg veel problemen van ervaren. U zult daarbij merken dat u in de greep zit van gamen en er veelvuldig in uw hoofd mee bezig bent.

Brengt gamen schade toe aan mijn gezondheid?

Gamen is een gedrag dat u vertoont en wordt ook wel een gedragsverslaving genoemd. De gezondheidsrisico’s die u hierbij loopt, zijn anders dan bij een verslaving aan middelen zoals een drugsverslaving. Toch kan gamen schade toebrengen aan uw zowel uw fysieke als mentale gezondheid. Denk bij de fysieke klachten aan hoofdpijn (migraine) en RSI waarbij u last heeft van uw handen, armen, schouders, nek en een deel van uw rug. Qua mentale klachten kan uw nachtrust te lijden hebben onder uw gameverslaving. Zeker als u door gamen het huis haast niet meer uitkomt, kan het grote problemen teweegbrengen met betrekking tot uw mentale gezondheid. Denk hierbij aan eenzaamheid wat veelvuldig voorkomt bij mensen met een gameverslaving.

Hoe krijg ik controle over mijn gamegebruik?

Veel mensen die te veel gamen krijgen vroeg of laat de wens om minder te gamen en er controle over te krijgen. Sommigen willen door de grote nadelen van gamen zelfs stoppen met gamen. Omdat uw gamegedrag een uit de hand gelopen gewoonte en daardoor verslaving is geworden, zult u meer te weten moeten komen over hoe vaak u gamet. Misschien beseft u nog niet helemaal hoeveel tijd u besteedt aan gamen. Houd daarom een dagboek bij waarin u noteert hoe uw gameverslaving tot uiting komt. Wanneer gamet u? Welke spellen speelt u en waarom? Hoe laat u dit voelen als u eraan begint en als u klaar bent? Door meer besef te creëren, kunt u erop inspelen door dingen in uw leven hierop aan te passen. U kunt bijvoorbeeld een tijdsslot (laten) instellen of u kunt uw games verkopen op Marktplaats. Hoe actiever u met dit proces bezig bent, hoe groter de kans is van slagen om minder te gaan gamen.

Voor veel gameverslaafden zijn bovenstaande tips geen optie. Zij hebben ingezien dat zij in de greep zitten van hun gameverslaving en kunnen niet meer zelfstandig stoppen met gamen. In dat geval raden wij professionele hulp aan voor het afkicken van een gameverslaving. Een ideale plek hiervoor is onze kliniek in Zuid-Afrika. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Hoe kan ik afkicken van games?

Zeker bij een verslaving is het ontzettend lastig om er zelfstandig van los te breken. Een gameverslaving is net als elke andere verslaving die er is: u bent erdoor gevangen. Daarbij kunt u er – zonder professionele hulp – haast geen grip op krijgen. Het is daarom beter dat u contact met ons opneemt voor hulp bij het afkicken van games. Samen met onze professionele behandelaars werkt u in Zuid-Afrika aan een nieuw leven dat vrij is van een gameverslaving. Wij zullen u hierbij op psychologisch, spiritueel en lichamelijk vlak helpen zodat u uw verslaving blijvend onder controle kunt houden.

Hoe lang moet ik afkicken van games?

Iedereen die een gameverslaving heeft, is verslaafd op zijn of haar eigen manier. Misschien heeft u wel een dubbele diagnose: een gameverslaving en psychische aandoening. Het verschilt daarom per persoon hoelang het afkicken van games duurt. De behandeling in Zuid-Afrika bij Huguenot neemt zo’n 90 dagen in beslag. Of u voor dit behandeltraject in aanmerking komt, zal een gespecialiseerd psycholoog beoordelen in een intakegesprek dat wij met u houden. U kunt dit inplannen door te bellen naar 085-273 3310 of door een mail te sturen naar info@huguenot.nl. Overigens stopt het afkicken van games niet na de laatste behandeling. Net als bij elke verslaving zult u uw verslaving zelfstandig in bedwang moeten houden voor de rest van uw leven. Wij zijn erin gespecialiseerd u hierbij te helpen!

Welke risico’s loop ik bij het stoppen met gamen?

Bij een gameverslaving heeft u gedurende een langere periode erg veel tijd, moeite en geld gestopt in gamen. Wanneer u stopt met gamen, zal dit voor een leegte in uw leven zorgen. Deze leegte ervaart u zowel qua tijdsbesteding (“Wat moet ik met al deze tijd?”) als in uw hoofd (“Ik mis het gamen en ik hunker ernaar”). De tijdsbesteding valt op te vangen door uzelf bezig te houden met nieuwe interesses en hobby’s. De leegte in uw hoofd zal zeker een tijd duren en kan voor angstige of sombere gevoelens zorgen. U loopt daarbij het risico om een depressie te ontwikkelen. Als u bij ons in behandeling komt, dan zorgen wij voor de hulp die u hierbij nodig heeft!

Hoe gaan games en cannabis samen?

Een combinatieverslaving die wij vaak terugzien is die van gamen en cannabis. Daarbij kunt u last gaan krijgen van een gelijktijdige gameverslaving en cannabisverslaving. Cannabis wordt als een downer gezien vanwege de verdovende effecten die de drug met zich meebrengt. U voelt zich door hasj of wiet te roken loom en hebt daardoor nog weinig energie om actieve dingen te doen. Het grijpen naar games is dan iets wat al snel wordt gedaan. De combinatie kan u in een verslavende vicieuze cirkel terecht laten komen. Daarbij zult u weinig energie hebben om nog activiteiten te ontplooien naast het constante gamen en cannabisgebruik. Zelf proberen te stoppen met games en cannabis is erg lastig en leidt vaak tot niets. De stress die dit teweegbrengt, zorgt ervoor dat u uw pijn wilt gaan verdoven door nóg meer te gamen en cannabis te gebruiken.

Hoe gaan gamen en alcohol samen?

Net als cannabis heeft alcohol een verdovende werking op uw hersenen. Een gameverslaving en alcoholverslaving kan u daarom een nare en vicieuze cirkel terechtbrengen. Door veelvuldig alcoholmisbruik zult u zich ontzettend slecht gaan voelen en niets anders kunnen (en willen) doen dan gamen. Daarom is onze professionele hulp erop gericht u zowel te helpen met uw verslaving aan games als alcohol. U bent er bij ons zeker van dat u best mogelijke zorg krijgt in uw situatie! Neem hiervoor contact met ons op.

Wat te doen als iemand teveel gamet?

Een gameverslaving kan veel problemen teweegbrengen bij zowel de gameverslaafde als de mensen in zijn of haar omgeving. U zult wellicht ondervonden hebben dat het lastig is om over een gameverslaving te praten. Voor veel mensen is gamen namelijk een uitvlucht van de realiteit en kan het een veilige haven vormen in een wereld die niet altijd even prettig is. U kunt met ons contact opnemen om iemand aan te melden voor een behandeling van gameverslaving. Echter raden wij het u aan om eerst met onze medewerkers contact op te nemen. Bel naar 085-273 3310 of mail naar info@huguenot.nl voor deskundig advies. Wij vertellen u wat voor mogelijke stappen u kunt ondernemen.

Is ineens stoppen met gamen gevaarlijk?

Buiten geestelijke ontwenningsverschijnselen, is het stoppen met gamen voor veel mensen geen direct gevaar voor de gezondheid. Dit betekent niet dat het zonder slag of stoot zal gaan! U kunt zich erg somber voelen en negatieve gevoelens gaan ontwikkelen. In extreme gevallen kunt u depressief worden en erg negatieve gevoelens gaan ontwikkelen. Wij raden u daarom altijd aan om contact met ons op te nemen voor professionele hulp. Wij begeleiden u graag bij dit proces en geven u de hulp die u zo hard nodig heeft.

Wat is het effect van gamen op slaap?

Veel van de schermen die wij hedendaags gebruiken stoten zogenaamd ‘blauw licht’ uit. Dit licht kan ervoor zorgen dat onze biologische klok verstoord kan raken. De biologische klok is verantwoordelijk voor onze slaapcyclus. Het blauwe licht door het vele gamen (zeker in de avonduren) kan de aanmaak van die slaaphormoon verhinderen. U zult daardoor minder snel in slaap vallen dan dat u normaal gesproken doet en kunt hierdoor een slaapprobleem ontwikkelen.

Veelgestelde vragen gameverslaving – neem contact op

Heeft u nog vragen een gameverslaving? Bel naar 085-273 3310 of mail naar info@huguenot.nl. Wij vertellen u graag meer wat wij voor u kunnen betekenen!