Risico’s gameverslaving – effecten op korte en lange termijn

Gamen is tegenwoordig voor veel mensen een hobby geworden. De game-industrie is sterk gegroeid en er zijn in de loop van tijd steeds meer platforms gekomen waarop u kunt gamen. Niet voor niets kampen steeds meer mensen met een verslaving aan games. Op het eerste zicht lijkt dit onschuldig, maar een verslaving aan games doet u meer schade toe dan u denkt. De risico’s van gameverslaving zijn er alom. Veel mensen raken in sociaal isolement en verliezen hierbij de controle over het eigen leven. Het is echter nooit te laat om hulp te zoeken. Bel naar 085-273 3310 of mail ons op info@huguenot.nl!

Risico’s gameverslaving – Scheidslijn tussen recreatie en verslaving

Er bestaat een dunne scheidslijn tussen recreatief en problematisch, verslavend gedrag. Veel gamers die zichzelf niet als verslaafd zien, maken toch vele uren in de fictieve gamewereld. Iemand die niet veel uren in een game stopt, kan eigenlijk toch verslaafd zijn. Gamen wordt namelijk gezien als een verslaving wanneer het negatieve effecten op uw leven gaat uitoefenen. Daarbij bent u niet in staat om zelf te stoppen met gamen. Neem in dat geval contact met ons op. Naast onze kliniek in Zuid-Afrika hebben wij meerdere mogelijke behandelingen waarmee wij u kunnen helpen met afkicken van games!

Herkent u de volgende stellingen? Dan heeft u mogelijk een gameverslaving:

U denkt constant aan gamen

Wanneer u niet kunt spelen vanwege andere verplichtingen, denkt u constant aan gamen. Vaak bent u in gedachten al een nieuwe game-sessie aan het plannen of u denkt aan nieuwe strategieën om het spel op een bepaalde manier te spelen. Of als u niet bezig bent met uw spel, leest u er toch informatie over. Daarnaast gaat u naar bed met game-gedachten en u staat ermee op. Op deze manier is gamen een verslaving geworden waar u zich niet van los kunt rukken.

Uw omgeving vindt dat u vele gamet

Gamen zorgt ervoor dat u in een trance terechtkomt. De verslavende elementen die veel spellen bevatten, zorgen ervoor dat de tijd voorbij vliegt zonder dat u daar erg in heeft. Dit leidt al snel dat er vele uren, dagen of zelfs maanden voorbij vliegen. Vertellen uw vrienden, partner, gezinsleden of collega’s u dat u veel gamet? Dan zal daar vast een kern van waarheid in zitten.

U liegt tegen uw omgeving hoe veel u gamet

Wordt u wel eens geconfronteerd door andere mensen die zeggen dat u teveel gamet? Wat is daarbij uw eerste reactie; de waarheid vertellen of een leugen om bestwil? Veel gameverslaafden liegen tegen hun omgeving over de tijd die zij kwijt zijn met gamen. Dit is een manier om niet geconfronteerd te worden de kritiek die erbij komt kijken.

U besteedt veel geld aan uw gameverslaving

De nieuwste DLC (downloadable content) van uw favoriete game staat de dag van de release al op uw console, mobiele telefoon of computer. Daarnaast besteedt u veel geld aan in-game aankopen of de nieuwste headset, controller, keyboard of muismat. De kosten die dit met zich meebrengt zijn niet mis.

Risico’s gameverslaving – vicieuze cirkel

Voor veel mensen is de virtuele wereld er eentje waar zij veilig zijn van hun eigen problemen in het echte leven. Misschien staat u onder druk op het werk of op school. Of uw relatie is op de klippen gelopen. Wat de reden van uw gameverslaving dan ook mag zijn, u loopt een groot risico in een vicieuze cirkel te belanden.

  • U ontwijkt uw probleem door te gaan gamen;
  • De vele tijd in uw games zorgen ervoor dat uw probleem verergert;
  • U besteedt nog meer tijd in de gamewereld om de stress te ontwijken.

Een verslaving is hierbij geboren. U heeft hier te maken met een groeiende en dwangmatige behoefte om steeds meer te gamen. Zelfstandig losbreken is daarbij onmogelijk. Als u dit toch probeert, is dit tevergeefs. Voor u het weet vervalt u weer in uw oude gamegedrag.

Breek los van uw verslaving

Er zijn talloze redenen waarom u los dient te breken van uw gameverslaving. De eerste stap die u kunt zetten is de telefoon te pakken en ons te bellen op 085-273 3310. Als specialist in de verslavingszorg helpen wij u weer controle te krijgen over uw leven. Ook kunt u ons mailen voor meer informatie, stuur dan een mail naar info@huguenot.nl.