Veelgestelde vragen drugsverslaving

Zuid-Afrikaanse afkickkliniek Huguenot helpt mensen om van hun verslaving af te komen. Omdat wij zoveel mensen spreken over hun verslaving, hebben wij de veelgestelde vragen over een drugsverslaving voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Bel naar 085-273 3310 mail ons naar info@huguenot.nl.

Wat voor soorten verslavingen zijn er?

Er zijn grofweg twee soorten verslavingen waar u mee te maken kunt krijgen. Enerzijds kunt u te maken krijgen met een verslaving aan een bepaald soort gedrag; een gedragsverslaving. Anderzijds kunt u te maken krijgen met een middelenverslaving. Bij een middelenverslaving (bijvoorbeeld een verslaving aan speed, ketamine of lachgas) bent u verslaafd aan de substantie die u inneemt. Een combinatie tussen een gedragsverslaving en middelenverslaving is natuurlijk ook mogelijk. Denk aan iemand die zowel een alcoholverslaving als gokverslaving heeft.

Wat voor soorten drugs zijn er?

Drugs vallen te onderscheiden in softdrugs en harddrugs, waarbij harddrugs hogere risico’s met zich meebrengen dan softdrugs. Van zowel soft- als harddrugs zijn er ontzettend veel soorten beschikbaar in Nederland die ieder hun eigen uitwerking hebben. Daarnaast hebben deze drugs verschillende soorten benamingen. Denk aan F4A dat ook wel 4-Flava of Flux wordt genoemd). De effecten van drugs zijn in te delen in drie soorten, waarbij er ook een combinatie mogelijk is tussen:

 • Verdovende drugs;
 • Stimulerende drugs;
 • Geestverruimende drugs.

Wat zijn verdovende drugs?

De eerste categorie drugs zijn verdovende drugs. Deze hebben een verdovende werking op uw hersenen hebben. Dit worden ook wel downers genoemd. Dit type drugs zorgt ervoor dat u zich lomer voelt in uw hoofd en lijf. Ze verdoven immers uw hersenen. Dit heeft als gevolg dat uw problemen tijdelijk even minder erg lijken en uw zelfbeeld tijdelijk wordt verhoogd. Zoals de naam al weergeeft hebben de drugs een verdovende en vertragende werking op uw persoon. Dit zal ervoor zorgen dat u weinig energie heeft voor andere dingen dan drugsgebruik. Onder verdovende drugs valt onder meer:

Technisch gezien zijn alcohol ook drugs waardoor een alcoholverslaving ook een vorm van drugsverslaving is.

Wat zijn stimulerende drugs?

De tweede categorie drugs zijn stimulerende drugs. Deze hebben een oppeppende werking op uw lichaam en geest. Vaak zult u zich na het gebruik van dit soort uppers erg energiek voelen. Daarbij zult u denken dat u de hele wereld aankunt, wat bijvoorbeeld het geval is van cocaïne. Het gebruiken van stimulerende drugs gaat niet zonder slag of stoot. De up die u ervaart, wordt namelijk al snel opgevolgd door een down. Daarbij voelt u zich erg vermoeid en heeft u nergens meer energie voor. Het effect hiervan is niet hetzelfde als bij verdovende drugs (zie hierboven). U kunt zich namelijk dusdanig vermoeid voelen dat het enige wat u nog op de been lijkt te helpen, is opnieuw drugs te gebruiken. Het is duidelijk dat u hierbij een probleem heeft. Onder stimulerende drugs valt onder andere:

Wat zijn geestverruimende drugs?

De derde categorie drugs zijn de geestverruimende drugs wat ook wel psychedelische of hallucinogene drugs wordt genoemd. Geestverruimende drugs kunnen zorgen voor erg vreemde situaties. Daarbij kunt u denken aan:

 • Kleuren gaan horen;
 • Geluiden gaan zien;
 • Trillingen gaan ruiken;

De geestverruimende drugs zorgen een onjuiste weerspiegeling van uw wereld. Kans op hallucinaties, psychoses en een bad trip zijn hierbij altijd sterk aanwezig. Neem bij een verslaving aan dit type drug zeker contact met ons op. Onze afkickkliniek in Zuid-Afrika helpt u af te kicken van dit soort drugs. Ditzelfde geldt voor een verslaving aan verdovende en stimulerende drugs; u bent bij Huguenot aan het juiste adres voor professionele hulp!

Hoe kan drugs gebruikt worden?

Er zijn tal van mogelijkheden hoe drugs kan worden gebruikt. Afhankelijk van het type drug, de substantie en de gewenste effecten kan gekozen worden voor de volgende vormen:

 • Oraal drugsgebruik – drugs via de mond opnemen. Denk hierbij aan het drinken van alcohol of eten van spacecake;
 • Intraveneus drugsgebruik – drugs die via de aderen worden ingespoten. Denk aan spuiten van heroïne;
 • Kauwen – drugs waarop herhaaldelijk wordt gekauwd. Denk aan het kauwen van qat;
 • Nasaal drugsgebruik – drugs via de neus opnemen. Denk aan het snuiven van cocaïne in poedervorm;
 • Inhaleren/roken – drugs die wordt ingeademd. Denk hierbij aan poppers en het roken van cannabis;
 • Rectaal drugsgebruik – drugs die anaal wordt ingebracht. Dit kan voorkomen bij alcohol;
 • Vaginaal drugsgebruik – drugs die in een vagina worden gestopt middels een tampon;
 • Gebruik via de huid – denk aan het gebruik van nicotinepleisters.

Wat zijn designerdrugs?

Wat designerdrugs onderscheidt van reguliere drugs is dat ze als het ware zijn ontworpen (designed) in een laboratorium. Bij veel designerdrugs wordt er gestreefd naar een dusdanige samenstelling van chemicaliën dat precies de juiste effecten bereikt worden. De gewenste effecten richten zich echter puur op de korte termijn. Er bestaat dus nog veel onwetendheid wat designerdrugs op lange termijn voor gezondheidsproblemen teweeg kunnen brengen. Heeft u een designerdrugs verslaving? Dan zult u ervaren dat het erg lastig is om hier zelfstandig mee te stoppen. Neem daarom contact met ons op voor de professionele hulp die u verdient in uw situatie!

Wat voor soorten drugsverslaving kunnen jullie behandelen?

Onze experts kunnen u helpen bij tal van verslavingen waarvan drugs er slechts één van is. Ongeacht of u nu kampt met een verslaving zoals:

Wat uw problematiek ook mag zijn, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten hebben in de loop der jaren al een hoop meegemaakt en kennen de verslavingszorg door en door. Aarzel daarom niet en neem contact met ons op.

Hoe lang duurt het afkicken van drugs?

Onze behandellocatie Huguenot is een van de behandellocaties van verslavingsspecialist Vincere. Vanuit onze expertise weten wij dat ieder verslavingstraject anders is. Uw eigen situatie is hierbij leidend en het is lastig om hierover een oordeel te vellen zonder dat een psycholoog met u een intakegesprek houdt. In het Zuid-Afrikaanse Huguenot neemt de behandeling zo’n 90 dagen in beslag, exclusief een eventuele detox. Daarnaast geldt de stelling dat het afkicken van drugs uw hele leven duurt; u zult uw verslaving namelijk de baas moeten zijn voor de rest van uw leven! Wij kunnen u hierbij helpen dus neem contact op voor hulp.

Wat moet ik doen als iemand te veel drugs gebruikt?

Drugsgebruik is een groot probleem en er zijn ontzettend veel risico’s bij een drugsverslaving met zich meebrengen. Het kan daarom zo zijn dat u ziet dat een van uw naasten verslaafd aan drugs en dat dit voor veel problemen zorgt. Wij begrijpen deze problematiek en kunnen u hierbij helpen. Bel daarom voor hulp naar 085-273 3310. Wij adviseren u graag over mogelijke vervolgstappen die u kunt ondernemen.

Hoe kan ik minder drugs gebruiken?

Veel mensen die drugs gebruiken, beseffen vroeg of laat dat hun drugsgebruik problematisch is. Het kan logische stap zijn om te minderen of te stoppen met drugs om weer grip te krijgen op het leven. In onze optiek is het beter om hiervoor professionele hulp te zoeken. Dit vanwege het simpele feit dat onze therapeuten gespecialiseerd zijn in de verslavingszorg en u hier effectief bij helpen. Terugvalpreventie speelt namelijk een belangrijk onderdeel binnen onze behandelingen. Mocht u toch willen minderen met drugsgebruik? Neemt u dan de volgende adviezen in achting:

 • Breng uw drugsgebruik in kaart. Wanneer gebruikt u drugs en hoeveel drugs gebruikt u dan? In welke situaties wordt u het meeste verleid en waarom denkt u dat dit zo is?
 • Noteer de voordelen en nadelen van uw drugsgebruik. Zet voor uzelf op een rijtje wat voor positieve effecten de drugs in uw leven hebben. Noteer daarna wat de negatieve effecten in uw leven zijn. Weeg deze punten vervolgens sterk tegen elkaar af.
 • Bepaal uw doel. Wat is het doel dat uw wilt bereiken door te minderen met drugs? Wilt u nog maar 1 keer per kwartaal gebruiken? Of per half jaar? Of ligt deze frequentie juist een stuk hoger? Het is voor uzelf belangrijk dat u weet wat uw doel is zodat u uzelf hieraan kunt houden.
 • Bereid u voor. Weet dat u na langdurig drugsgebruik ontwenningsverschijnselen kunt ervaren. Daarnaast is het van belang dat u niet met drugs in contact komt wanneer u niet wilt gebruiken. Dit heeft als doel dat u verleidingen voorkomt en uw kans op succes zo hoog mogelijk maakt.
 • Vier uw successen. Het is van belang dat u uzelf niet alleen ‘straft’ in deze tijden. Het is ook belangrijk om zo nu en dan stil te staan bij uw successen.

Veelgestelde vragen drugsverslaving – neem contact op

Heeft u nog verdere vragen over een verslaving aan drugs? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u namelijk graag hoe wij u kunnen helpen met uw problematiek en zorgen ervoor dat u weer grip krijgt op uw leven. Bel daarom naar 085-273 3310 of stuur ons een mail: info@huguenot.nl.