Veelgestelde vragen cocaïneverslaving

Onze behandelaars in de Zuid-Afrikaanse afkickkliniek Huguenot hebben al erg veel mensen mogen helpen met hun verslaving. Daarom weten wij onderhand wat voor vragen u kunt hebben over een cocaïneverslaving. Lees de veelgestelde vragen over een cocaïneverslaving op deze pagina. Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet en neem voor meer informatie contact op met onze medewerkers op 085-273 3310 of stuur ons een mail op het mailadres info@huguenot.nl. Wij vertellen graag meer wat wij voor u kunnen betekenen

Wat is een cocaïneverslaving?

De harddrug cocaïne staat erom bekend een van de meest verslavende drugs te zijn die er is. Toch staat het eerste gebruik van cocaïne niet gelijk aan een verslaving aan het middel en de effecten van cocaïne kunnen erg heftig zijn. Dit komt onder andere doordat uw hersenen nog geen weerstand hebben opgebouwd tegen de stoffen in coke. Het gebruik van cocaïne wordt een verslaving wanneer het in toenemende mate uw leven controleert. Net als iedere verslaving, bent u hierbij er niet tot toe in staat om te stoppen. Uw cocaïneverslaving houdt u bezig op het vlak van uw gedrag, maar ook uw gedachten lijken erdoor bezeten.

Wanneer heb ik een cocaïneverslaving?

In het kort heeft u een verslaving aan cocaïne als u niet meer in staat bent om zelfstandig te stoppen met het gebruik van de harddrug. U bent er in uw hoofd veelvuldig mee bezig maar ondanks meerdere pogingen, lijkt u niet in staat om uw gebruik te controleren. Het gaat niet per se om de hoeveelheid coke die u gebruikt. Het gaat er met name om dat u er hinder van ondervindt op verschillende gebieden in uw leven. Misschien presteert u minder op uw werk of komt u in financiële problemen. Misschien vertoont u wel onverantwoord gedrag zoals gokken en cocaïne gebruiken. Het is in dat geval duidelijk dat u professionele hulp nodig heeft bij het afkicken van cocaïne.

Is cocaïne schadelijk voor mijn gezondheid?

Cocaïne is een drug die uw hersenen dusdanig stimuleert dat u er ontzettend veel energie van krijgt. Dit gaat niet zonder slag of stoot en de drug is erg schadelijk voor uw gezondheid. Cocaïne kan zorgen voor schade aan uw hersenen, hart- en bloedvaten en kan ervoor zorgen dat het tussenschot van uw neus verdwijnt.

Is cocaïne schadelijk voor mijn hart?

Cocaïne is erg schadelijk en vormt een grote belasting voor uw hart- en bloedvaten. De drug zorgt voor een enorme toename van uw hartslag wat ertoe leidt dat uw hart een flinke klap te verwerken krijgt. Daarnaast is er een toenemende kans op hartfalen wat zeker geldt wanneer u langdurig en veelvuldig cocaïne gebruikt.

Is cocaïne schadelijk voor mijn hersenen?

Schade aan de hersenen is een veelvoorkomend risico van een cocaïneverslaving. De drug zorgt er namelijk voor dat verschillende hersenverbindingen met elkaar in verband worden gebracht. Cocaïne zorgt voor een overprikkeling van de hersenen die niet mals is. Zo zijn er cocaïneverslaafden die na langdurig cocaïnegebruik een andere persoonlijkheid krijgen.

Hoe krijg ik controle over mijn cocaïnegebruik

Cocaïne kent als drug een van de meest sterke en heftige gevolgen die er zijn. Daarnaast is coke simpelweg erg verslavend en raakt u er na verloop van tijd steeds meer aan gewend. Het is dus een logische en verstandige gedachte om te stoppen met cocaïne of ermee te minderen. De beste manier om controle te krijgen over uw cocaïnegebruik is door met ons contact op te nemen. Onze behandelaars zijn gespecialiseerd op het vlak van verslavingszorg en weten u effectief te helpen met uw probleem. Wilt u zelf meer controle uitoefenen op uw gebruik? Neem dan de volgende adviezen in achting:

 • Krijg inzicht over uw cocaïnegebruik. Wanneer gebruikt u cocaïne en hoeveel lijntjes gebruikt u dan? Breng hierbij ook in kaart wat voor soort situaties dit zijn en waarom u denkt dat u hier zo sterk in de verleiding komt.
 • Noteer de voordelen van het gebruik van cocaïne. Maak voor uzelf duidelijk wat u zo fijn vindt aan cocaïne en waarom u dit als prettig ervaart.
 • Noteer de nadelen van het gebruik van cocaïne. Zet nu duidelijk op een rijtje wat voor negatieve effecten de drugs op u hebben. Wees hierbij eerlijk ten opzichte van uzelf, maar ook uw omgeving! Schrijf eventuele argumenten op die uw omgeving aan u kenbaar hebben gemaakt.
 • Bepaal het doel dat u wilt bereiken. Hoe vaak en hoeveel cocaïne wilt u nog gebruiken? Wilt u drugs blijven gebruiken of heeft u een plan om volledig te stoppen met cocaïne? Neem de tijd om deze stap goed op te schrijven. Het is van belang dat u weet wat uw doel is zodat u uzelf hieraan kunt houden.
 • Bereid u voor. Vermijd feesten waar u gebruikt, licht uw omgeving in en zorg dat u niet veel cocaïne in uw omgeving beschikbaar heeft. Ook dient u zichzelf voor te bereiden op ontwenningsverschijnselen en hevige cravings naar coke.
 • Vier uw successen. U dient het uzelf zo makkelijk mogelijk te maken in deze periode. Zorg dat u uzelf ook beloont (uiteraard niet met andere drugs of alcohol, maar met gezonde dingen. Het is belangrijk om successen te vieren.

Hoe kan ik afkicken van cocaïne?

Zeker als u gedurende langere tijd heeft gebruikt, is zelfstandig van uw cocaïneverslaving afkomen een moeilijke opgave. De coke is namelijk een van de meest verslavende drugs die er is. In de praktijk zien wij dan ook vaak dat mensen tijdelijk in staat zijn te stoppen, maar dat een terugval al weer snel lonkt. Het is logisch dat dit voor stress zorgt waarmee u vervalt in een negatieve en vicieuze cirkel. De beste manier voor het afkicken van drugs is om contact op te nemen met ons. De behandelaars van Huguenot bestaan uit verschillende zorgprofessionals die u helpen om uw verslaving blijvend onder controle te houden. We helpen u op geestelijk, lichamelijk en spiritueel vlak.

Hoe lang moet ik afkicken van cocaïne?

Er bestaan meerdere behandelingen om u te helpen met uw cocaïneverslaving. Wat in uw situatie het beste zou helpen, ligt maar net aan uw situatie. De basis voor uw behandelplan ligt in een intakegesprek dat u heeft met onze gespecialiseerd psycholoog. De tijdsduur van het behandeltraject dat u voorgesteld krijgt, verschilt daarbij enorm. Komt u in aanmerking voor een behandeling in Zuid-Afrika (Huguenot)? Dan bent u hier ongeveer 90 dagen aanwezig. Is uw behandeling afgerond? Dan wacht er u een nog grotere uitdaging. U zult dan namelijk uw verslaving zelfstandig de baas moeten blijven.

Wat voor ontwenningsverschijnselen kent cocaïne?

Bijna iedere cocaïneverslaafde heeft ermee te maken: de crash. De crash merkt u in de periode van de eerste 24 uur van ontwenning. U zult hierbij merken dat u een onwijs grote hunkering heeft naar cocaïne. Daarnaast krijgt u last van de volgende klachten:

 • U voelt zich rusteloos;
 • Erg weinig energie hebben;
 • U voelt zich geïrriteerd;
 • U kampt met zeer geïrriteerde, angstige of zelfs depressieve gevoelens.

De klachten die u ervaart komen voort uit het feit dat de cocaïne uw lichaam verlaat. Dit wordt ook wel de detoxificatie genoemd. Hierna komt u in een periode terecht waarbij u last krijgt van:

 • Laag energieniveau;
 • Concentratiestoornissen;
 • Stemmingswisselingen;
 • Hunkering naar cocaïne;
 • Paranoïde;
 • Depressieve gevoelens.

Wilt u meer informatie? Bel naar 085-273 3310 of stuur ons een mail op het mailadres info@huguenot.nl.

Hoe gaan cocaïne en alcohol samen?

Alcohol verdooft uw hersenen waar cocaïne juist een stimulerend effect heeft op uw hersenen. Deze tegenstelling maakt het een geliefde combinatie in het uitgaansleven. U lijkt namelijk niet dronken te zijn en verkeert door de combinatie in een staat van euforie. U bent niet in staat uw grenzen te herkennen en heeft geen controle meer over uw eigen doen en laten. Daarom vertoont u gedrag waar u achteraf erg veel spijt van kunt hebben. Lees meer over een cocaïneverslaving en alcoholverslaving.

Hoe gaan cocaïne en cannabis samen?

Een reden waarom mensen cocaïne en cannabis combineren, is dat gedacht wordt dat cannabis de crash van cocaïne tegengaat. Zoals bij haast elke stimulerende drugs het geval is, komt na het gebruik een moment dat u zich energieloos en vermoeid voelt. Hierbij komt cannabis in het spel. De verdovende drug zorgt ervoor dat u waanbeelden krijgt en helpt u de low te vergeten. Er zijn echter veel risico’s gemoeid bij de combinatie van een cocaïneverslaving en cannabisverslaving.

Hoe gaan cocaïne en seks samen?

Veel mensen ervaren door het gebruik van cocaïne een gevoel van onoverwinnelijkheid. Het zelfbeeld wordt door het gebruik op onrealistische mate verhoogd. Dit geldt ook op het vlak van seks, waar u mentale barrières niet of nauwelijks lijkt te ervaren. Ook zorgt gematigd cocaïnegebruik ervoor dat u juist meer zin krijgt in seks. Dat maakt het een geliefde combinatie. Toch loopt u het door veelvuldig te combineren een risico op een cocaïneverslaving en seksverslaving.

Hoe gaan cocaïne en ouderen samen?

Een onderschatte doelgroep bij de verslaving aan cocaïne zijn mensen boven de 50 jaar. In onze speciale 50+-groepen zien wij geregeld mensen terugkomen die kampen met een cocaïneverslaving. Het gebruik van coke op oudere leeftijd gaat niet zonder risico, integendeel zelfs. Een cocaïneverslaving bij ouderen kan namelijk grote gezondheidsrisico’s teweegbrengen.

Kan ik cocaïne gebruiken als ik zwanger ben?

Het is sterk af te raden om cocaïne te gebruiken als u zwanger bent. Cocaïne is namelijk schadelijk voor zowel de aanstaande moeder als het ongeboren kindje. Wij weten echter hoe verslavend cocaïne is en hoe lastig het is om ervan los te breken. Mocht u ditzelfde ervaren en zwanger zijn, neem dan contact op met ons. Wij staan paraat om u te helpen met uw probleem. Aarzel dus niet langer dan nodig is!

Kan ik behandeld worden voor cocaïneverslaving in Zuid-Afrika?

Het is mogelijk behandeld te worden voor uw cocaïneverslaving in Zuid-Afrika. Of u hiervoor in aanmerking komt, blijkt uit het intakegesprek dat u houdt met een gecertificeerd psycholoog. U heeft het in dit gesprek over uw problemen, waarbij aandacht wordt besteed aan de ernst van uw verslaving, uw verleden en uw persoonlijke situatie. Daarnaast wordt er beoordeeld of u een dubbele diagnose heeft: een cocaïneverslaving en psychische aandoening zoals PTSS of angststoornis.

Wat moet ik doen als iemand een cocaïneverslaving heeft?

Cocaïne is een ontzettend heftige drug en het gebruik ervan gaat gepaard met grote gevolgen. Die gevolgen zijn niet alleen voor de verslaafde in kwestie van toepassing. Ook de omgeving heeft sterk te lijden onder de vernietigende werking. Neem daarom contact met ons op voor hulp. Onze deskundige medewerkers adviseren u wat u zou kunnen doen.

Veelgestelde vragen cocaïneverslaving – neem contact op

Heeft u nog vragen met betrekking tot de verslaving aan cocaïne of over onze behandelingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bel naar 085-273 3310 of stuur een mail naar info@huguenot.nl.