Veelgestelde vragen cannabisverslaving 

Zowel voor iemand met een cannabisverslaving als zijn of haar omgeving komen er veel vragen naar voren toe. Daarom proberen we op deze pagina een zo compleet mogelijk beeld te schetsen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via 085-273 3310 of info@huguenot.nl. Onze medewerkers vertellen u graag meer.

Wat is cannabis precies?

Cannabis heeft betrekking op twee producten die voortkomen uit de cannabisplant: wiet en hasj.

 • Wiet – gedroogde bloemtoppen van de cannabisplant;
 • Hasj – hars van de cannabisplant die met een zeef wordt gescheiden.

Qua effecten kunnen wiet en hasj van elkaar verschillen. Dit is het afhankelijk van de hoeveelheid THC of CBD waardoor u zich juist stoned en/of high gaat voelen.

Wanneer heb ik een cannabisverslaving?

Er zijn in Nederland erg veel mensen die wel eens wiet of hasj hebben gerookt. Er bestaat echter een grove scheiding tussen hobbymatig en verslavend cannabisgebruik. Het grote verschil hierbij is dat u bij een verslaving uw drugsgebruik niet meer onder controle heeft. U zult hierdoor niet meer in staat zijn om uw eigen gedrag en gedachten te controleren. In de praktijk zien we daarbij dat u een groot gedeelte van uw tijd spendeert aan het verkrijgen van cannabis of het gebruik ervan. U zult bij een cannabisverslaving dan ook nauwelijks in de gelegenheid zijn om zelfstandig te stoppen met cannabis.

Hoe ontstaat een cannabisverslaving?

Een verslaving aan cannabis vindt niet plaats van de ene op de andere dag. Vaak neemt het gebruik in de loop der tijd steeds extremer toe totdat het een verslavende en destructieve gewoonte is geworden. Daarnaast ontwikkelt u na verloop van tijd ook een tolerantie voor cannabis. U heeft daarom meer wiet of hasj nodig dan eerst, waardoor u meer drugs gebruikt dan eerder. Dit kan problemen met zich meebrengen op sociaal, financieel en op geestelijk gebied. Dit kan natuurlijk voor stress zorgen. Als gevolg hiervan zult u meer gaan hunkeren naar de verdovende effecten van cannabis. Voor u het weet is uw cannabisverslaving geboren en heeft u professionele hulp nodig.

Hoe gaat het afkicken van cannabis in zijn werk?

De grootste kans om uw verslaving onder controle te krijgen is door professionele hulp in te schakelen. Daarbij kunt u er veel baat van hebben om af te kicken in het buitenland zoals in Zuid-Afrika. Om hiervoor in aanmerking te komen, dienen wij meer over u en de ernst van uw verslaving te weten te komen. Dit vindt plaats in het intakegesprek. Op basis van dit gesprek zult u een behandelplan toegeschreven krijgen. Lees meer over het afkicken van cannabis.

Hoe lang duurt het afkicken van cannabis?

Huguenot is een van de vele locaties van Vincere dat al jarenlang een specialist is op het vlak van verslavingszorg. Vanuit onze jarenlange ervaring weten wij dat het traject van afkicken voor iedereen anders is. Dit is namelijk afhankelijk van uw eigen situatie waarbij komt kijken hoeveel cannabis u gebruikt heeft en over welke tijdsspanne dit was (korte duur of juist lange duur). Als u wilt afkicken van cannabis, dan neemt het traject op afkickkliniek Huguenot zo’n 90 dagen in beslag. Als u bij ons in behandeling bent geweest dan begint de uitdaging pas echt. U zult dan namelijk uw verslaving onder controle moeten houden! Maakt u zich geen zorgen hierover, want u staat niet alleen. Uw lotgenoten en wij helpen u hier namelijk bij.

Helpt afkicken van cannabis in Zuid-Afrika?

Huguenot is een erg effectieve behandellocatie. De Zuid-Afrikaanse omgeving zorgt ervoor dat u ver verwijderd bent van alle impulsen en alle verleidingen waar u thuis mee te maken heeft. Daarnaast leert u van onze professionals hoe u uw verslaving onder controle kunt houden. Terugvalpreventie is namelijk een belangrijk onderdeel binnen al onze behandelingen. Een behandeling heeft namelijk geen zin als het maar voor korte duur is geweest!

Kan ik zelfstandig stoppen met cannabis?

Veel mensen zijn verslaafd aan cannabis en zien in dat hun drugsgebruik problematisch is. Een logisch gevolg hiervan is dat zij pogingen ondernemen om zelf te stoppen met drugs. Vanuit onze ervaring als verslavingsdeskundige zien wij echter dat dit vaak niet succesvol is. De reden hiervoor is dat er volop verleiding lonkt en u al snel in uw oude gedrag terugvalt. Dit zorgt voor een mentale tegenslag, waardoor het aantrekkelijk wordt om uw pijn te verdoven met cannabis. Wij raden u daarom ook sterk aan om professionele hulp te zoeken bij het afkicken van cannabis. Een betere plek dan afkickkliniek Huguenot in Zuid-Afrika kunt u hierbij niet wensen. Neem daarom contact met ons op!

Leidt het stoppen met cannabis tot afkickverschijnselen?

Het stoppen met cannabis kan zeker leiden tot afkickverschijnselen. Daarbij kunt u last krijgen van lichamelijke en psychische klachten. Dit kan een aanleiding zijn om opnieuw cannabis te gebruiken of een toevlucht te nemen naar andere drugs of alcohol. Als u ineens stopt met cannabis na langdurig gebruikt te hebben dan kunt u rekening houden met de volgende klachten:

Lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn;
 • Duizeligheid;
 • Nachtelijke zweetaanvallen;
 • Het vaak koud hebben;
 • Trillen;
 • Hartkloppingen;
 • Spierpijn;
 • Maagklachten en misselijkheid;
 • Problematische spijsvertering.

Psychische klachten:

 • Angst;
 • Onrustig en zenuwachtig gevoel;
 • Zeer wisselende stemmingen;
 • Snel geïrriteerd en prikkelbaar zijn;
 • Vermoeid zijn en toch niet kunnen slapen;
 • Intense dromen en nachtmerries hebben;
 • Depressieve gevoelens.

Veel van de afkickverschijnselen zorgen ervoor dat u weer zult hunkeren naar een jointje. Doe dit echter niet! Er zijn veel risico’s aan cannabisgebruik verbonden waar u van los dient te breken. Neem voor professionele hulp contact op via 085-273 3310 of mail naar info@huguenot.nl.

Wat zijn tips om te stoppen met cannabis?

De grootste tip die wij u kunnen meegeven is om professionele hulp te zoeken. Mocht u alsnog zelf willen stoppen met de drugs dan kunt u de volgende tips in gedachten houden.

 • Voorkom verleidingen. Als u wilt stoppen met cannabis dan zult u verleidingen zo klein mogelijk moeten maken. Het is daarbij van belang om geen cannabis in uw omgeving beschikbaar te hebben. Zorg daarom dat u het thuis niet in een lade heeft opgeborgen! Heeft u vrienden of kennissen die u vaak aanzetten tot cannabisgebruik? Zorg ervoor dat u hen vertelt dat u wilt stoppen of kom ze – zeker in het begin – tijdelijk even niet onder ogen. Het is belangrijk dat u zover mogelijk wegkomt van uw cannabisgebruik.
 • Vertel uw omgeving dat u stopt. Het is belangrijk dat u uw omgeving vertelt dat u gaat stoppen met cannabis. Zij kunnen u steunen in een tijd waarin een terugval vaak zal lonken.
 • Zorg voor beloningen. Als u gaat stoppen met cannabis dan zal dit – vanwege de vele ontwenningsverschijnselen – niet prettig zijn. Daarom dient u uzelf te belonen bij elke voortgang die u maakt. Als u bijvoorbeeld een week geen cannabis heeft gebruikt, trakteer uzelf dan op iets leuks. Dit kan klein zijn. Denk aan het kopen van een leuk magazine, een goed boek of bezoek de bioscoop met een van uw vrienden.
 • Zorg dat u geniet van de voordelen. Cannabis maakt u lui en is simpelweg duur. Elke dag dat u stopt, is opnieuw een overwinning. U kunt daarom best eens genieten van de voordelen waarbij u meer energie en geld te besteden heeft dan eerst.

Zal ik slechter slapen na stoppen met cannabis?

Cannabisgebruik kan ervoor zorgen dat u zich relaxter gaat voelen. Als gevolg hiervan kunt u – zeker wanneer u het gebruikt rond bedtijd – sneller in slaap vallen. Als u stopt met cannabis zult u misschien lastiger in slaap vallen dan eerst. Heeft u overmatig cannabis gebruikt en stopt u dan? Dan kunt u te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen en daardoor slechter gaan slapen.

Word ik vermoeid als ik stop met cannabis?

Als u stopt met cannabis kunt u zich op de korte termijn vermoeider voelen dan eerst. Dit komt door de ontwenningsverschijnselen waarmee u te maken kunt krijgen. Op lange termijn zult u juist meer energie hebben dan eerst. Cannabis verdooft uw hersenen namelijk en zorgt voor een verminderde energie. Als u door de zure appel heen bijt zult u weer ervaren hoe het was voordat u verslaafd werd.

Krijg ik een depressie als ik stop met cannabis?

Er zijn meerdere geestelijke ontwenningsverschijnselen die naar voren kunnen komen bij het stoppen met cannabis. Zo kunt u zich erg angstig voelen en nergens meer zin in hebben behalve de constante hunkering naar wiet en/of hasj. Als u hiernaast ook nog slecht slaapt, dan kunt u depressieve gevoelens ontwikkelen. Besluit u bij ons in behandeling te gaan? Dan zorgen wij er bij de behandeling van cannabisverslaving voor dat u de hulp krijgt die u nodig heeft.

Kan ik cannabis gebruiken als ik zwanger ben?

Een cannabisverslaving en zwangerschap zijn twee dingen die absoluut niet samengaan. De THC in cannabis is er namelijk tot toe in staat de placenta te passeren. Dit kan ertoe leiden dat het ongeboren baby’tje een groeiachterstand, concentratiestoornissen of hyperactiviteit kan ontwikkelen.

Beïnvloedt cannabis de werking van mijn hersenen?

Als u cannabis gebruikt dan bereiken de werkzame stoffen uw hersenen. Deze stoffen hebben een heftige invloed op de werking van uw brein. Niet voor niets gaat het gebruik van cannabis vaak gepaard met waanbeelden, eetbuien of versterkte emoties. Dit zijn slechts enkele effecten van het gebruik van cannabis. Deze effecten doen zich voor omdat cannabis de overdrachtsstof anandamide beïnvloedt. Dit leidt ertoe dat signalen in uw hersenen anders worden geïnterpreteerd wat de werking van uw hersenen beïnvloedt. Lees meer over de risico’s van cannabisverslaving.

Beïnvloedt cannabis de werking van mijn longen?

Als u wiet of hasj gaat roken dan zult u uw longen zeker beschadigen. Dit komt omdat koolmonoxide en teer bij het roken erg slecht zijn voor uw longen. Niet alleen deze ingrediënten zelf spelen, ook de wijze van roken speelt een rol. In vergelijking met een gewone sigaret zult u dieper inhaleren en deze rook ook nog eens langer vasthouden. Hierdoor kunt u last gaan krijgen van piepende longen en veel slijmproductie waardoor u veel moet hoesten. Op de lange termijn loopt u hierbij kans op luchtweginfecties en bronchitis (acuut en chronisch). Ook loopt u een verhoogde kans op longemfyseem en astma. Lees meer over de risico’s van cannabis.

Beïnvloedt cannabis de werking van mijn hart?

Cannabis beïnvloedt de werking van uw hart op verschillende manieren. Als u cannabis rookt dan zal de koolmonoxide ervoor zorgen dat uw bloed minder zuurstof kan vervoeren. Als gevolg hiervan krijgen uw hersenen en hart minder zuurstof. Uw hart moet hierdoor harder werken waardoor uw hartslag verhoogt. Dit komt ook deels door THC, de psychoactieve stof in de cannabis die u gebruikt. Als u een hoge bloeddruk, hartklachten of aderverkalking heeft dan loopt u hierdoor kans op een hartinfarct of hersenbloeding! Dit wil u natuurlijk vermijden.

Wat moet ik doen als iemand te veel cannabis gebruikt?

Wanneer iemand te veel cannabis gebruikt, dan kan dit voor grote problemen zorgen. Voor hulp kunt u met onze medewerkers contact opnemen. Wij kunnen u adviseren vanuit onze ervaring in de verslavingszorg. Bel daarom naar het telefoonnummer 085-273 3310. Wij geven u graag advies over wat u kunt doen om iemand voor een behandeling in aanmerking te laten komen.

Veelgestelde vragen cannabisverslaving – neem contact op

Heeft u nog verdere vragen met betrekking tot een cannabisverslaving en de behandeling daarvan? Neem dan contact met ons op. Bel naar 085-273 3310 of mail naar info@huguenot.nl. Onze medewerkers vertellen u graag meer.