Risico’s cannabisverslaving

Een verslaving aan cannabis kan veel problemen in uw leven veroorzaken. De problemen hierbij kunnen op korte en lange termijn tot uiting komen. Ondanks de vele risico’s van cannabisverslaving, is hulp dichtbij. Onze afkickkliniek in Zuid-Afrika heeft al veel mensen helpen met hun verslaving. Neem daarom direct contact op met onze deskundige medewerkers. Bel naar 085-273 3310 of stuur een mail naar info@huguenot.nl

Wanneer ben ik verslaafd aan cannabis?

Wat is de scheidslijn tussen hobbymatig en verslavend gebruik van cannabis? Het meest passende antwoord hierop is dat wanneer u niet uit uzelf kunt stoppen, u waarschijnlijk verslaafd bent. U heeft dan geen grip meer over uw eigen functioneren. Hiermee bent u verslaafd aan cannabis en heeft u geen tot weinig controle of uw eigen doen en laten.

Weet u niet of u verslaafd bent aan cannabis? Lees dan onderstaande stellingen. Neem vooral contact met ons op als u uw situatie herkent!

Uw leven staat in het teken van cannabis

U bent constant in de weer om marihuana te verkrijgen. Daarbij doorloopt u de volgende stappen:

 1. Bemachtigen van cannabis (u kweekt het of koopt het ergens);
 2. U hunkert naar het gebruik van cannabis;
 3. U gebruikt cannabis;
 4. Na afloop moet u herstellen van de softdrug.

Na stap 4 komen stap 1 en 2 weer kijken. Komt u dit bekend voor? Dan controleert uw cannabisverslaving uw leven.

U bent zelf niet in staat om te stoppen

Cannabis is technisch gezien een softdrug. De verslavende werking is er echter niet minder om. Als u vaak heeft geblowd dan kunnen uw hersenen eraan gewend zijn geraakt. Hierdoor kunt u niet meer zelf stoppen.

U heeft – naast het gebruik van cannabis – nergens zin in

Een groot nadeel van cannabis is dat de verdovende werking u sloom, lusteloos en moe maakt. Daardoor kunt u weinig zin hebben om iets anders te doen dan drugs te gebruiken.

Uw partner, vrienden en familie zijn niet blij met uw gebruik

Waarschijnlijk baalt uw sociale omgeving van uw overmatig cannabisgebruik. Zij zijn dan ook van mening dat u moet stoppen met cannabis.

Risico’s cannabisverslaving – vicieuze cirkel

Het gebruik van cannabis kan u in een vervelende en vicieuze cirkel terecht laten komen. Deze gaat als volgt:

 • U gebruikt cannabis en voelt zich loom na afloop;
 • Na afloop voelt u zich hopeloos en wilt u ermee stoppen;
 • Het stoppen lukt niet. U heeft nergens anders energie voor dan cannabis te gebruiken.

Een groot nadeel van dit gedrag is dat ellendig lang kan duren. Uw verslaving krijgt echter steeds meer grip op u. Daarom raden wij u aan om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Overige risico’s cannabisverslaving

Als u verslaafd bent aan cannabis dan brengt dit veel nadelen met zich mee. De nadelen en risico’s die hierbij komen kijken gelden zowel voor u als voor uw omgeving.

Sociale risico’s cannabisverslaving

Op sociaal vlak kan overmatig cannabisgebruik veel nadelen met zich meebrengen:

 • Afspraken maken – het gebruik van cannabis voelt vaak belangrijker voor u dan het nakomen van afspraken;
 • Problemen ontwijken – veel cannabisverslaafden gebruiken cannabis om hun gevoelens te verdoven. Als gevolg hiervan kunnen uw problemen verergeren.

Gezondheidsrisico’s cannabisverslaving

Uw gezondheid kan na langdurig gebruik schade oplopen door het gebruik van cannabis:

 • Afhankelijkheid – door geestelijke gewenning kunt u te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Denk daarbij aan slapeloosheid, rusteloosheid en verminderde eetlust;
 • Longschade – langdurig blowen leidt tot een grote kans op luchtweginfecties, chronische bronchitis en verslechterd immuunsysteem van de longen.

Emotionele risico’s cannabisverslaving

Langdurig gebruik van cannabis kan ertoe leiden dat uw emoties erdoor beïnvloed worden. Cannabis beïnvloedt uw perceptie op de wereld waardoor u in de problemen kunt komen:

 • Kans op een ‘bad trip’ – in een bad trip kunt u in paniek raken en uzelf of andere schade toedoen;
 • Verminderd kortetermijngeheugen – bij langdurig gebruik tast cannabis uw kortetermijngeheugen aan.

Hulp bij cannabisverslaving

Heeft uw verslaving aan cannabis al genoeg ellende veroorzaakt? Neem dan contact met ons. Als specialist in de verslavingszorg helpt Vincere met haar afkickkliniek Huguenot vele mensen met hun verslaving. Wij hebben meerdere soorten behandelingen waarmee wij u helpen afkicken van uw cannabisverslaving. Deze behandeling stemmen we samen met u af op uw situatie. Wacht daarom niet langer en bel naar 085-273 3310 of stuur een email: info@huguenot.nl.