Veelgestelde vragen alcoholverslaving

Als specialist in de verslavingszorg krijgen wij geregeld vragen over een alcoholverslaving. Deze vragen gaan zowel over alcohol zelf als over de gevolgen van alcoholisme. Ook vragen over onze behandelingen komen aan bod. Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Bel dan naar 085-273 3310 of mail naar info@huguenot.nl. Onze medewerkers vertellen u graag meer.

Wat is alcohol?

Alcohol is de meest gebruikte drug in Nederland, ook al wordt het door een eeuwenlange gewoonte niet als drugs gezien. Alcohol wordt in drank toegevoegd en wordt gedronken voor het plezier. Qua soorten alcoholische drank bestaat er een onderscheid tussen:

 • Lichte alcoholische drank – drank met een alcoholpercentage tot 15%;
 • Zware alcoholische drank – drank met een alcoholpercentage vanaf 15%;

Omdat alcohol zo veel gedronken wordt en verslavend werkt is het een groot probleem. Een alcoholverslaving komt dan ook vaak voor in westerse culturen. In Nederland is alcoholisme de meest voorkomende verslaving.

Wanneer heb ik een alcoholverslaving?

Veel mensen drinken geregeld een glas alcohol. Een biertje of wijntje wordt namelijk al gauw geassocieerd met ‘gezelligheid’ en ‘met vrienden samenzijn’. Er bestaat echter een harde grens tussen het recreatief drinken van alcohol en een alcoholverslaving. In het kort spreken we van een alcoholverslaving wanneer u niet uit uzelf in staat bent om te stoppen met het middel. Daarbij zult u merken dat u in de greep zit van alcohol en veelvuldig ermee bezig bent. Dit heeft niet alleen betrekking op alcohol drinken. Ook het kopen, herstellen van en denken aan de drank valt hieronder. Het staat voor zich dat er grote risico’s van alcoholverslaving zijn.

Brengt alcohol schade toe aan mijn gezondheid?

Alcohol brengt ontzettend veel schade toe aan uw gezondheid. Deze schade is eigenlijk al merkbaar na een avondje goed doordrinken. Als u ‘s ochtends wakker wordt met hoofdpijn, geeft dit direct weer wat voor vergif het middel wel niet is. Uw lichaam en organen zijn er simpelweg niet voor gemaakt om grote hoeveelheden alcohol te verwerken. Dat is dan ook de reden dat u zich beroerd voelt tijdens uw kater. Zeker langdurig alcoholmisbruik brengt ernstige schade toe aan uw lever, hersenen, maag en darmen. Wij raden u bij een alcoholprobleem dan ook sterk aan om contact met ons op te nemen voor professionele hulp.

Hoe krijg ik controle over mijn alcoholgebruik?

Een belangrijk aspect waarom veel mensen alcohol drinken is dat het een uit de hand gelopen gewoonte is geworden. Daarbij bent u in de loop der jaren steeds meer alcohol gaan drinken. Omdat alcohol drinken een verslavende gewoonte is geworden, is het belangrijk om te weten te komen hoeveel en wanneer u alcohol drinkt. Houd daarom een dagboek bij waarin u uw alcoholgebruik noteert. Dit besef is de eerste stap naar meer controle over uw alcoholgebruik. Als u ziet wanneer u veel drinkt, kunt u hierop inspelen door uw levensstijl aan te passen. Voor veel mensen is dit echter geen optie. Zij hebben geprobeerd om te minderen of te stoppen met alcohol en dat is op niets uitgelopen. Wij raden u in dat geval aan een behandeling aan voor het afkicken van alcohol. Een behandeling in onze kliniek in Zuid-Afrika kan hierbij uitkomst bieden.

Hoe kan ik afkicken van alcohol?

Zeker als u verslaafd bent is het in onze optiek erg lastig om zelfstandig af te kicken van alcohol. Onze professionele hulp is daar echter beter voor geschikt. Daarom zijn onze behandelingen erop gericht u zo compleet mogelijk te helpen met uw alcoholverslaving. Wij helpen u hierbij op psychologisch vlak, maar helpen u ook u spiritueel en lichamelijk. Op die manier bouwt u in Zuid-Afrika aan een totaal nieuwe levensstijl waarin u vrij bent van de talloze nadelen van alcohol. Lees meer over het afkicken van alcohol.

Hoe lang moet ik afkicken van alcohol?

Het vertrekpunt van iedere verslaving is uw eigen persoonlijke situatie. Daarbij speelt uw persoonlijkheid, verleden en huidige situatie een grote rol. Per persoon verschilt het enorm hoe lang het afkicken van alcohol in beslag neemt. Om hierover een zinnig antwoord te geven, kunt u contact met ons opnemen voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek zult u met een gespecialiseerd psycholoog over uw problemen praten. Op basis hiervan krijgt u een behandelplan voorgeschreven waarna u in Nederland of in het buitenland behandeld kunt worden. Komt u in aanmerking voor een behandeling in Zuid-Afrika, dan gaat u bij Huguenot zo’n 90 dagen in behandeling. Dit is exclusief een eventuele detoxperiode. Het afkicken van alcohol stopt overigens niet na een laatste behandeling, u zult uw verslaving constant in bedwang moeten houden.

Welke risico’s loop ik bij het stoppen met alcohol?

Op lange termijn kent het stoppen met alcohol alleen maar voordelen: u bespaart geld en loopt geen onnodige gezondheidsrisico’s zoals hersenschade of leverkanker. Op korte termijn kan stoppen met alcohol grote gevolgen met zich meebrengen. Als u stopt met alcohol te drinken dan krijgt u waarschijnlijk te maken met fysieke en mentale klachten. U kunt namelijk erg gaan trillen of uzelf erg angstig voelen. U kunt zich hierbij gedurende langere tijd nog somber voelen of ‘s nachts erg slecht slapen (zie: ‘Wat zijn ontwenningsverschijnselen van alcohol?‘). Hierdoor loopt u het risico op een depressie wat weer een aanleiding kan zijn om alcohol te gaan drinken. Dit is dan ook de reden dat wij u aanraden om u te laten helpen met uw alcoholprobleem. Onze professionals in Zuid-Afrika laten u op een verantwoorde wijze stoppen met alcohol.

Wat zijn ontwenningsverschijnselen van alcohol?

De ontwenningsverschijnselen van alcohol zijn er in twee soorten op te delen. Enerzijds zijn er de fysieke en anderzijds de geestelijke ontwenningsverschijnselen. Beiden zorgen ervoor dat u zich ongemakkelijk, angstig of somber voelt waardoor een terugval in uw oude alcoholverslaving al snel lonkt. Gelukkig kan professionele therapie u helpen om met de volgende ontwenningsverschijnselen om te gaan.

Fysieke ontwenningsverschijnselen alcohol:

 • Diarree;
 • Hoofdpijn;
 • Duizeligheid;
 • Trillen;
 • Zweetaanvallen (ook ‘s nachts);
 • Spierpijn;
 • Maagklachten.

Geestelijke ontwenningsverschijnselen alcohol:

 • Angstklachten;
 • Lusteloos gevoel;
 • Somber voelen;
 • Gespannen gevoel;
 • Oververmoeidheid door slecht slapen.

In ernstige gevallen kunt te maken krijgen met een delirium tremens. Daarbij heeft u last van ernstige hallucinaties of stuiptrekkingen. Hoe erg u dan ook verslaafd bent aan alcohol, u kunt bij ons terecht voor hulp bij alcoholisme. Neem hiervoor contact met ons op!

Wat gebeurt er als ik alcohol en medicijnen combineer?

Alcohol en medicijnen hebben beiden hun eigen effecten. Waar alcohol vernietigend werkt voor uw lichaam, zijn medicijnen er om u ergens van te genezen. Een combinatie van alcohol en medicijnen is dan ook een slecht idee. Alcohol kan de effecten van medicijnen namelijk ongedaan maken. In bepaalde gevallen kan de combinatie zelfs levensgevaarlijke gevolgen hebben!

Wat is de invloed van alcohol op seks?

Wanneer u alcohol drinkt komt het via de bloedbaan in uw hersenen terecht. Hier doet de verdovende werking van alcohol zijn werk. U zult zich na een aantal minuten al ontspannen voelen waarbij de geestelijke barrières in uw hoofd zullen verdwijnen. Uw problemen zullen minder erg lijken en u zult deze gaan onderschatten. Uw eigen zelfbeeld zult u daarentegen gaan overschatten. Dit zorgt ervoor dat alcohol een geliefd middel is in combinatie met seks. Veel mensen kennen namelijk schaamte op seksueel vlak en alcohol stelt hen in staat om deze schaamte achter zich te laten. Een teveel aan alcohol is echter nooit goed. Het middel werkt namelijk erg verslavend en is hierbij hetzelfde als seks. Voor u het weet heeft u een alcoholverslaving en seksverslaving.

Wat te doen als iemand te veel alcohol drinkt?

Iedereen kent de welbekende uitspraak “alcohol maakt meer kapot dan je lief is”. Helaas is dit de waarheid en geldt dit ook voor relaties, vriendschappen en zelfs levens. Als iemand teveel drinkt dan kan dit onwijs grote problemen veroorzaken. U kunt contact met ons opnemen om iemand aan te melden voor een afkicken van alcohol. Neem echter eerst contact met ons op en bel met onze deskundige medewerkers op 085-273 3310. Wij geven u graag advies over wat voor stappen u kunt ondernemen.

Is ineens stoppen met alcohol gevaarlijk?

Het risico van het stoppen met alcohol is dat u te maken kunt krijgen met ernstige ontwenningsverschijnselen. In het ergste geval kunt u te maken krijgen met een delirium tremens waarbij u ernstige stuiptrekkingen heeft en waanbeelden op uw netvlies verschijnen. Het staat voor zich dat u dit erg veel stress teweegbrengt en u op tijden denkt dat u gek gaat worden. Het is in deze fase erg belangrijk om geen onverantwoorde dingen te doen. Wat echter verstandiger is, is om contact met ons op te nemen. Als gespecialiseerd behandelaar van verslaving helpen wij u op verantwoorde wijze af te kicken van alcohol. Wacht daarom niet langer dan nodig is en neem contact met ons op.

Wat is het effect van alcohol op slaap?

Alcohol zorgt ervoor dat uw hersenen verdooft woorden. Daarom voelt u zich dan ook losser en rustiger in uw hoofd als u alcohol drinkt. Veel mensen ervaren dan ook dat zij erg snel in slaap vallen na het drinken van alcohol en spreken over een slaapmutsje. Dit is echter niet gezond omdat alcohol u verhindert dat u in uw REM-slaap terechtkomt. U raakt hierdoor minder goed uitgerust dan wanneer u nuchter uw slaapuren zou maken.

Hoe gaan ouderen en alcohol samen?

Een alcoholverslaving bij ouderen is in Nederland een sterk onderschat probleem. Veel ouderen hebben namelijk een groot probleem met alcohol en zijn extra vatbaar voor de grote risico’s. Oudere mensen van boven de 50 jaar hebben namelijk een verminderd immuunsysteem en het lichaam bevat relatief gezien minder lichaamsvocht. Dit maakt dat de effecten van alcohol groter zijn dan bij mensen in een jongere leeftijdscategorie. Onze Zuid-Afrikaanse locatie heeft echter speciale behandelgroepen voor ouderen. Als specialist in de verslavingszorg weten wij namelijk precies waar u tegenaan loopt. Laat ons u helpen en neem contact met ons op.

Kan ik alcohol drinken als ik zwanger ben?

Als u zwanger bent dient u absoluut geen alcohol te drinken. Alcohol kan uw ongeboren baby’tje namelijk ernstige schade toedoen en kan zelfs overlijden tot gevolg hebben! Wij weten dat alcohol erg verslavend is en u mogelijk ongewenst kunt kampen met een alcoholverslaving en zwangerschap. Neem in dat geval contact met ons op voor de hulp die u zo hard nodig heeft.

Veelgestelde vragen alcoholverslaving – neem contact op

Heeft u nog vragen over een alcoholverslaving of de behandeling van alcoholisme? Bel naar 085-273 3310 of mail naar info@huguenot.nl. Onze medewerkers vertellen u graag meer wat wij voor u kunnen betekenen.