Risico’s alcoholverslaving – nadelen van alcohol

Alcohol kent vernietigende gevolgen voor u en uw omgeving. Alcohol is erg verslavend  en u raakt eraan gewend. Daarbij heeft u steeds meer alcohol nodig om tot dezelfde effecten te komen. Intussen neemt de kans op permanente gezondheidsschade sterk toe. Wacht daarom niet langer dan tot het te laat is en breek vandaag nog los van uw alcoholverslaving. Onze afkickkliniek geeft u de best mogelijk zorg. Mail naar info@huguenot.nl of bel onze deskundige medewerkers op het telefoonnummer 085-273 3310.

Wat doet alcohol?

Alcohol is een vloeistof die zich bevindt in bepaalde soorten drank. Hierbij is er een onderscheid tussen licht alcoholische dranken zoals bier of wijn met een alcoholpercentage tot 14,9% en zwaar alcoholische dranken zoals whiskey, rum of wodka. Nadat u alcohol drinkt, komt het via uw maag in uw bloedbaan terecht. Wanneer alcohol vervolgens uw hersenen bereikt, gaat u zich anders voelen dan eerst. Alcohol verdooft hierbij uw hersenen. In het begin voelt u zich losser en krijgt u een ontspannen gevoel. Matig alcoholgebruik is echter volledig anders dan alcoholisme. Dat gaat namelijk gepaard met veel nadelen zoals gezondheidsrisico’s. Alcohol is ontzettend verslavend en zonder hulp stoppen met alcohol is voor niet veel mensen weggelegd.

Risico’s alcoholverslaving – effecten alcohol

Het drinken van alcohol zorgt voor verschillende effecten. Zo wordt zowel uw lichaam als uw zenuwstelsel erdoor beïnvloed. Niet iedereen ondervindt even sterke effecten van alcohol. Dit is afhankelijk van onder meer uw lichaamsbouw of genen. Ook de opgebouwde resistentie tegen alcohol speelt hierbij een rol. Naarmate u meer drinkt, heeft u namelijk meer alcohol nodig dan dat u eerder nodig had. Vroeger werd u misschien al wel dronken na 1 biertje. Een alcoholist heeft vele malen meer alcohol nodig om dezelfde effecten van alcohol te verkrijgen. De negatieve effecten van alcohol stapelen zich hierbij op.

Risico’s alcoholverslaving – waarom is alcohol zo schadelijk?

Iedereen die wel eens teveel heeft gedronken kent de effecten van een kater. Een kater is eigenlijk een vorm van alcoholvergiftiging. Alcohol kent namelijk desastreuze gevolgen voor uw gezondheid. Het middel heeft namelijk een vernietigend effect op meerdere van uw organen. Vooral op lange termijn komen deze schadelijke gevolgen naar voren toe. Alcohol is namelijk schadelijk voor de hersenen, hart en bloedvaten, lever en verhoogt het risico op kanker.

Gevolgen van alcohol op hersenen

Zeker als u gedurende lange tijd veel alcohol drinkt, is dit erg schadelijk voor uw hersenen. Zo kan alcohol ervoor zorgen dat uw hersenen tot wel 10 tot 15% krimpen. Daarbij loopt u het risico op de Ziekte van Wernicke of Korsakov waarbij ernstige hersenschade voor permanent geheugenverlies kan zorgen. Ook bij jongeren is overmatig alcoholmisbruik erg schadelijk. Alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen bij jongeren namelijk verhinderen waardoor de (lichamelijke) ontwikkeling geremd wordt. Verder is een alcoholverslaving bij ouderen een erg groot probleem. Onze afkickkliniek bevat speciale programma’s om deze kwetsbare groep van 50+’ers te helpen.

Gevolgen van alcohol op hart- en bloedvaten

Zeer gematigd gebruik van alcohol schijnt geen negatieve gevolgen voor de gezondheid te hebben. Het probleem zit echter bij grote hoeveelheden alcohol. Afhankelijk van uw drinkpatroon en welk soort drank/alcoholpercentage u drinkt, heeft alcohol gevolgen op uw hart- en bloedvaten. Het is een feit dat een alcoholverslaving een hoge bloeddruk, klachten aan het hart of zelfs een hersenbloeding kan veroorzaken!

Gevolgen van alcohol – risico op kanker

Veelvuldig en overmatig alcohol drinken verhoogt de kans op kanker. Als u dagelijks meer dan drie glazen alcohol drinkt, heeft u een grotere kans op kanker van de slokdarm, strottenhoofd of in de mond- en keelholte. Daarentegen hebben vrouwen een verhoogd risico op borstkanker door meer dan twee glazen alcohol per dag te drinken.

Gevolgen van alcohol op de lever

Alcohol is een giftige stof voor uw lichaam. Uw lever zorgt ervoor dat alle giftige stoffen uit uw bloed worden afgebroken. De afbraak van één glas alcohol duurt zo’n anderhalf uur. Wanneer u veelvuldig en overmatig alcohol drinkt, is uw lever gedurende lange tijd bezig met de afbraak van alcohol. Dit proces gaat echter niet zonder slag en stoot. Het deel van de lever die de alcohol afbreekt, loopt schade op door het veelvuldig drinken van alcohol. Na verloop van tijd leidt dit tot kapotte levercellen en littekens in de lever. Hierdoor kan de lever zijn werk niet meer doen, wat ook wel een levercirrose wordt genoemd. De alcohol die u constant maar blijft drinken, kan daardoor niet goed worden afgebroken. Dit is erg schadelijk voor uw gezondheid!

Overige risico’s alcoholverslaving

Het is duidelijk dat een alcoholverslaving diverse gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Hiernaast kent een verslaving van alcohol ook nog andere nadelen en risico’s:

Financiële gevolgen alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kent nadelige financiële gevolgen. Dit komt vanwege het simpele feit dat alcohol drinken duur is. Zeker wanneer u na verloop van tijd steeds meer drinkt, heeft u steeds meer alcohol nodig om aan uw behoeften te voldoen. Het staat voor zich dat dit u in een negatieve financiële spiraal kan brengen.

Sociale gevolgen alcoholverslaving

Iedereen kent de uitspraak ‘alcohol maakt meer kapot dan u lief is’. Op sociaal vlak is dit helaas ook echt zo. Een alcoholverslaving kent vernietigende sociale gevolgen. Uw omgeving kan het namelijk erg lastig vinden om met uw problematiek om te gaan. Veel alcoholisten kennen immers allemaal wel de kwade dronk. Hierbij zorgt de alcohol ervoor dat u binnen korte tijd erg agressief wordt. U kunt zich op schandalige wijze gedragen en daar kunt u spijt van krijgen

Mentale gevolgen alcoholverslaving

Een groot nadeel van een verslaving is dat het u in zijn greep houdt. Zelfstandig breken met een verslaving aan alcohol is dan ook haast onmogelijk. Pogingen om te stoppen leiden vaak tot niets en dit zorgt natuurlijk voor frustraties. Veel mensen met een alcoholprobleem, drinken om hun problemen te vergeten. Dit kan ook bij u het geval zijn. Voor u het weet verdrinkt u de pijn van het niet kunnen breken met alcohol; een vicieuze cirkel is geboren.

Risico’s alcoholverslaving – afkicken

De risico’s van alcoholverslaving lijken haast eindeloos. Daarom is onze kliniek in Zuid-Afrika erop gericht om u te helpen. Wij helpen u met het afkicken van alcoholverslaving waardoor u weer op het rechte pad komt. Neem contact met ons op voor meer informatie. Bel naar 085-273 3310 of stuur een e-mail: info@huguenot.nl.