Alcoholverslaving en ouderen – problemen en oplossing

Een verslaving aan alcohol komt in onze maatschappij erg vaak voor. Sommige groepen mensen worden daarbij extra hard getroffen door alcohol. Helaas gaan een alcoholverslaving en ouderen vaak samen. Dit gebeurt terwijl ouderen een erg kwetsbare doelgroep zijn. Het is echter nooit te laat om hulp te zoeken! Bent u ouder dan 50 jaar en bent u verslaafd aan alcohol? Onze afkickkliniek in Zuid-Afrika helpt u los te breken van alcohol. Zo hebben wij speciale programma’s voor oudere mensen met een alcoholverslaving. Wacht daarom niet langer en mail naar info@huguenot.nl of bel ons op 085-273 3310.

Alcoholverslaving en ouderen – redenen alcoholmisbruik

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u op hogere leeftijd veel alcohol drinkt. Misschien is het een gewoonte die na verloop van tijd uit de hand is gelopen. Of misschien heeft u te maken gehad met veel stress waarbij alcohol een manier leek om ermee om te gaan. Daarnaast kan een verslechterde gezondheid een  reden zijn. Voor veel ouderen krijgt alcohol na verloop van tijd een grotere rol. Mogelijk drinkt u teveel alcohol:

  • Als troost voor nare gebeurtenissen;
  • Voor de gezelligheid;
  • Als tijdverdrijf (na het pensioen);
  • Als hobby.

Wat de oorzaak voor uw alcoholverslaving dan ook mag zijn, wij helpen u weer op weg! Zelf stoppen met alcohol is namelijk erg lastig.

Risico’s van alcoholverslaving en ouderen

Vaak wordt er onderschat wat voor gevolgen de combinatie van alcoholverslaving en ouderen teweeg kan brengen. Op hogere leeftijd wordt u namelijk steeds gevoeliger voor de gevolgen van alcohol. Niet alleen is de vochtbalans in uw lichaam minder goed dan vroeger, ook de prestaties van uw nieren en lever zijn afgenomen. Als gevolg hiervan wordt de alcohol in uw lichaam minder snel afgebroken. Hierdoor stijgt het percentage alcohol in uw bloed waardoor u dus meer alcohol binnenkrijgt dan u lief is. U loopt hierbij bijvoorbeeld het risico betrokken te raken bij een valpartij. Dit is een groot risico vanwege de verhoogde kans op botbreuken als 50+’er.

Medicijnen bij ouderen en alcohol

Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u medicijnen gebruikt voor uw gezondheid. Het is juist de combinatie van een alcoholverslaving en medicijnen die vernietigend kan werken op uw lichaam. Bepaalde medicijnen werken niet meer of werken juist extra sterk. Zeker bij medicatie waar u licht in uw hoofd van wordt, kan alcohol versterkend werken.

Behandeling alcoholverslaving bij ouderen

Huguenot is onderdeel van Vincere. Wij bieden meerdere mogelijkheden om u op hogere leeftijd te helpen met het afkicken van alcohol. Velen zijn u hierbij al voorgegaan! Er is geen reden tot schaamte voor uw verslaving. Neem daarom contact met ons op voor meer informatie. Wij bieden sessies aan waarbij wij specifiek ouderen helpen met hun problematiek. Bel ons op 085-273 3310 of stuur een e-mail naar info@huguenot.nl.